2011. november 15., kedd

Topsy Turvy bohókás torta



Topsy Turvy.....utolért a végzetem, vagyis az egyik a sok közül..:-D
Nem könnyű, sőt szerintem határozottan nehéz elkészíteni.
Nagyon résen kell lenni, hogy jól illeszkedjenek a szintek, normális szögben dőljenek, ezáltal jól nézzenek ki.
Amikor keresgéltem képeket, amiből ihletet nyerhetnék, rengeteg nagyon csúnya topsy turvy-ra akadtam.
Külföldi oldalakon kerestem, úgyhogy nem szabad senkinek magára vennie bloggerinák. :-)
És amúgy meg az a véleményem, jó pár tortás műsor megnézése és tapasztalat után,  hogy amit mi "házi körülmények között gyártunk", az százszorta különb mint az amerikai standard 10 cm vastag piskótás száraz tömény vajas krémes torta tömbök.
Ha én itthon olyat készítenék valakinek, az valószínüleg csekély időráfordítással egy dekoratív megjelenésű, stabil torta lenne..... miért??? mert egy tortaréteg (ha emeletesről beszélünk) állna 2 db , darabonként legalább 5 cm tömör piskótából, és közte némi vajkrémből.
Így könnyű lenne szépet alkotni, mivel igénytelen lenne a belseje.
Na és ezért írtam, hogy a mi kis házi konyhánkban készült tortácskák, százszor felülmúlják, az amerikai "tortacsodákat".
Kis kitérő, de le kellett írnom...:-)))
Láthatóan 3 emeletes volt, 3-an tartották egyszerre a szülinapjukat és nem szerettek volna külön tortát, és így a három emeletessel mindenki megkapta a "magáét"..:-D
Az alsó réteg tejszínes eperkrém volt, eperdzsemmel, a középső réteg tejísznes csokikrém rumos meggyszemekkel, a felső réteg pedig marcipános ízű lett.
A marcipán krémről írnék pár sort, nekem ízlett nagyon.
250 ml tejszín, 30 dkg marcipán, 20 gr keményítő.
Tejszínbe belereszeltem a marcipánt, felforraltam majd a végén besűrítettem a kevéske keményítővel, ennyi, nem nagy ördöngőség, egyszerű és finom.
Érdemes előző nap elkészíteni úgy mint pl a csoki ganache-t.
A tortát úgy töltöttem be vele, hogy ne legyen túl vastag a krémréteg, hogy 6 vékony lapra vágtam a piskótát, és azok közé ment vékonyan a krém.
Csokiganache-zsal volt bevonva, így passzolt is egymáshoz a csoki-marcipán.
A bevonás egy rémálom volt.
A legkisebb réteget még csak-csak könnyen bevontam, de a többinek párszor nekifutottam.
Nehéz burkolni formája miatt,mivel lefelé keskenyedik, legalábbis nekem nem igazán sikerült.
Aztán ahhoz a cselhez folyamodtam, hogy nem borítottam a marcipánnal, hanem körbevontam, és így végül sikerült.
A nyalókákat és a masnit előre elkészítettem, ezek is marcipánból voltak, a kis golyócskákat segített a kisfiam elkészíteni.
Sajnos az alsó rétegnél pont ott van a masni, és nem látszik a dőlés, de tök jó lett szerintem,meg voltam elégedve vele, szabályosra sikeredett, egyformán dőltek, most az egyszer nem vagyok annyira kritikus magammal...:-)))

11 megjegyzés:

  1. Maximálisan egyetértek veled abban, amit az amcsi tortákról írtál!! Én egyszer futottam neki az amcsi piskóta-vajkrém kombónak, soha többet! Viszont így nekünk dupla munka, hogy a töltelék és a bevonat is élvezhető legyen.De ettől olyan érdekes a tortagyártás! :) Nagyon jópofa lett ez a torta, tetszik a színek kavalkádja :))

    VálaszTörlés
  2. Tejszínhab:
    Örülök, hogy rajtam kívűl más is látja, hogy az amcsik milyen igénytelenek..:-D

    Amúgy érdekes ez a topsy torta, ahogy írod is tetszik a színkavalkád.....
    Ahogy készítettem arra jöttem rá, hogy ahogy keverve vannak a formák és a stílusok, de megmarad az az alap 4-5 szín, akkor olyan mintha valóban színkavalkád lenne, és mégse, de ettől marad ilyen egységes, és nem túl csicsás.(nézőpont kérdése..:-D..)
    Amúgy nem saját ötlet, egy adott kép alapján készítettem.

    VálaszTörlés
  3. Amcsi fronton egyetértünk, jóval nehezebb egy puha, csupakrém finomságot ugyanolyan szabályosan bevonni, mint egy téglatömböt. Azt szoktam mondani, hogy ha egyszer ennének a jó magyar tortából, elbujdosnának szégyenükben. :D (Bár aki préselt fűrészporlapokhoz szokott, ki tudja...)
    Nagyon szépen megoldottad! Nekem nem jött össze elsőre az élek ilyen sarkossága, elég gömbölyded lett, szóval gratula!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz lett, nem is tudom, mit írhatnék rá. Tényleg annyira jól sikerült! A burkolás milyen jó ötlet! Ezt is kifagyasztottad faragás előtt? Nem tudom elképzelni, hogyan készül a "mi" világunkban, mert az amcsiknál tényleg egyszerű igénytelen belsővel csinálni.

    VálaszTörlés
  5. Szép lett, nagyon tetszik a színek egyedisége. Nagyon szépen burkolsz, ezt már sokszor megjegyeztem. :) Barátnőm Angliában él, ő mondta, hogy kint nem élnék meg a tortáimból, mert amikor ő csinált tejszínes tortát, fanyalogtak!, ott a lekváros piskóta a menő. Ja, és tegnap megnéztem a Youtube-on, hogy készül egy ilyen torta...hű, remélem bekopogtat hozzám is valaki ilyen kéréssel. :)

    VálaszTörlés
  6. Dina:
    Azért lett ilyen éle, mert mostanában nem vajkrémet használok a bevonó alá, hanem sűrűbb csokiganache-t, szóval pl a megmaradt ganache-ba olvasztok még fel csokit, és azzal vonom körbe, amikor elkezd kicsit dermedni a csoki akkor meg olyan szépen lehet rajta kenni körbe mintha vajkrém lenne. Az az előnye, hogy teljesen keményre dermed a csoki rajta, ezáltal lesz olyan jó kis éle a tortának, de nem mindig jön ám össze nekem sem....
    Ja és bevonás előtt mindenképp átkenem vagy cukorsziruppal, vagy kis vízzel, mert a vajkrémmel ellentétben nem ragad rá simán a bevonó.

    Katucikonyha:
    Nem ezt nem fagyasztottam ki.
    Úgy készítettem, hogy pl az alsó réteghez megsütöttem 2 db 26 cm-es lapot, ezeket még félbe is vágtam, így lett 4 lapom.
    Az alsó lapot a négy közül, akkorára vágtam amekkorára gondoltam, hogy keskenyebb legyen mint a teteje.
    Hűűűűű, magyarázni azt nem igazán tudok érthetően, de megpróbálom.
    Még töltés előtt körbefaragtam a kisebbik laphoz igazítva, és így megkaptam a formáját, vagyis hogy a tetejétől az aljáig befelé csökken a mérete, így jártam el mindháromnál.
    A tetejüket pedig úgy készítettem, hogy a legfelső lapot oldalasan elvágtam.
    Természetesen mindegyik réteg süllyesztve áll a másikon, csak mivel ferde a teteje ezért van az optikai csalódás mintha ferdén is állna.

    Juj hát én ebből nem igazodnék ki, ha másnál olvasnám...de ígérem ha lesz időm egy mini változaton bemutatom.
    Amúgy nem egyszerű, jól meg kell tervezni összeállítás előtt, hogy mi hova kerül, és mennyit kell faragni stb.....

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű lett ez a topsy torta! Nagyon szeretem ezeket és való igaz, hogy nagyon könnyű benézni az arányokat, a ferdeséget! A díszítése is nagyon tetszik, teljesen stílusos!
    Igen, olykor én is elcsodálkozom az egy hétig készülő tortacsodás tortákon, hű, de ez a kihívás, hogy alkalmazzuk a trendi ötleteket és közben alkossunk valami igazán finomat! :)
    Neked ez tökéletesen sikerült!
    Én anno a bevonással voltam a legnagyobb gondban, nem is sikerült túl szépre, itt-ott ráncos lett. A tiéd meg mint a nagy könyvben, rajzolni sem lehetne szebbet! :)

    VálaszTörlés
  8. Audrey, köszönöm, örülök, hogy neked is tetszik.
    Igazad lehet az amcsikkal kapcsolatban, ők azt szokták meg valószínüleg. Hmm ízlés kérdése. :-))
    Nem könnyű, legalábbis számomra nem volt könnyű bevonni, viszont összeállítani nem nehéz, mert adja magát.
    Amúgy én nem voltam oda ezért a "topsy turvy" féleségért, de amikor elkészült eléggé megbarátkoztam vele :-D

    VálaszTörlés
  9. Gabi....aranyos vagy!!!!!
    Úgy örülök, hogy tetszik mindenkinek (vagyis azt hiszem..:-D..)
    Most már tudom miért voltam lepukkanva egy -két hétig, amíg nem hoztam tortát, hiányoztak a kedves szavaitok. Ez olyan sokat jelent ám, nagyon jól esik.
    Ja de Gabi, van ám nekem is hiba rajta....ha nem látod felhívjam rá a figyelmed????? :-))))))

    VálaszTörlés
  10. Szerintem fantasztikus ez a torta! Szép a burkolása, jó a dőlése. Még nekem nem volt hozzá szerencsém. :) Mikor családi torta alkalmával lenne lehetőségem kipróbálni,mindig időhiányban szenvedek. De talán jövőre nekiesek :)

    VálaszTörlés