2011. szeptember 19., hétfő

MALÉV gép torta








Mielőtt írok erről a tortáról pár sort, meg kell jegyeznem, hogy engem imádnak megtalálni a "jármű kategóriával" ha tortakészítésről van szó.
Tudom, hogy ezerszer leírtam már, de most is elmondhatom, hogy vért izzadtam amire összeállt először is a fejemben, majd papírra vetettem a tervet, és a megvalósítás a legnehezebb.
Szép nagy volt: egy 60 cm-es lapra van ráhelyezve, maga a gép teste 45 cm volt....
Igazság szerint a szárny az ami sok helyet foglalt, de az arányok miatt muszáj volt ekkorát készítenem, még így is lecsaltam kicsit belőle.
Egy darab nagy gáztepsi, 6 tojis lapot sütöttem, majd abból vágtam ki részletekben a testet.
A repülőnek már előre készítettem egy alapot, tragantból, amit legalább egy hétig szárítottam, ezért tud felállni a gép orra és a farrésze.
A két hatalmas szárnyat is előre kellett elkészíteni, ugyanúgy a hátsó szárnyakat, és azt a nem tudom hogy hívják, talán vitorlázóját.....:-D...ami felfelé kiáll belőle..:-.D
Vaniliás krém volt benne, őszibarack darabokkal.
a hátsó kis szárnyat a rétegek kialakítása közben helyeztem be, azt hiszem, a második krémréteg előtt..nem tudom pontosan, a farokrész amúgy is úgy elvékonyodik.
Azt a nem tudom mi a neve vitorlás részt előre megfújtam airbrush-sal sötétkékre, hagytam száradni, majd rátettem a magyar zászlót.
Formix tortaburkolóval vontam be, habár én marcipán párti vagyok, de itt hófehérre kellett a gépet.
Még mindig igénytelennek, és számomra kezelhetetlennek tartom a fondant. (légyszi valaki győzzön meg az ellenkezőjéről...:-D..)
Szóval bevonás után, behelyeztem, vagyis beleszúrtam a farkába a vitorlát...:-D....a gép farkába.!!!!
és megjelöltem a testen hogy meddig kell a kék színnel lefújnom, majd letakartam és befestettem azt a részt is.
Kicsit átködölt a fehér részre (hoppá, milyen kifejezések ragadtak rám drága fényező férjemtől..:-D..), de végülis sikerült "letörölni róla.
Sablonnal megfestettem a MALÉV feliratot rá, és a kis ablakokat, nem lettek szépek, ahogy írtam már, én nagyon hozzá vagyok szokva hogy marcipánnal dolgozom és itt egy picit másképp viselkedett a festék a szabad kézi festésnél.
Hiába tömény festékkel csináltam, akkor sem lett tökéletes.
Az orr részét is kékre fújtam, az ablakokat pedig feketére festettem ecsettel.
A hatalmas szárnyakat csak akkor helyeztem be a helyükre mielőtt elvitték a torták, különben nem fért volna be a hűtőbe.
Két oldalról bemetszést csináltam, és bedugtam a szárnyakat, féltem, hogy megviseli majd a szállítás, de reméltem, hogy a meghajtó, vagyis a két motor a szárny alatt tart rajta valamennyit.
Nem vagyok benne biztos hogy Pestre, vagy Pest után valahová vidékre repült e a drága, de állítólag utazott egy keveset.
A visszajelzések alapján odaért, úgyhogy megnyugodtam.
Tanács: aki nem szeretne ideg összeroppanást kapni a szeretett hobbija közben az csak nagyon óvatosan, és alaposan kidolgozott tervvel álljon neki, egy ilyesmi tortának.
Rengeteg hibalehetőség volt a készítése közben amiből én jó sokat ki is használtam...:-D..sajnos.
Szép volt jó volt, egy darabig pihennék MALÉV gép témakörben :-))))

14 megjegyzés:

  1. Már este írtam ide, de gond volt akkor épp a bloggerrel, talán nem kaptad meg.
    Ennyire aprólékos, részletes, teljesen élethű szerkezetet még nem láttam (tortából). Azt hittem először, hogy egy fénykép egy igazi gépről, vagy egy papírmakett!
    Fantasztikus vagy, Csaj!
    A hátteret végül is hogy oldottad meg?
    Amúgy melyik fondantról írtál, melyik nem jó? A házi?
    (Mellesleg az én férjem is "szakmabeli", mint a Tiéd!)

    VálaszTörlés
  2. Szia M@rti!
    Örülök, hogy tetszik...:-)...én a végén már kicsit nem szerettem..:-D
    A fondant: most a formix-os fondant próbáltam ki, de ugyanaz ízre, állagra mint az Unidec, sajnos nekem azért nem jönnek be, mert lágyabb mint pl a marcipán, és mivel én azt szoktam meg, így azt könnyebben kezelem..
    Meg a fondant izzadékonyabb, ugyabár cukor az egész, és mindig attól félek, hogy egyszer elolvad a tortán.
    Maga a tapintása baromi ó, meg szép sima homogén a felülete, csak..csak....na nem tudom :-)
    A hátteret az egyik barátnőm csinálta meg, valami maszatolós technikával, mivel kék alapon fotóztam, így ő azzal a színnel elmaszatolta, a nem odaillő hátteret. :-)
    Éljenek a fényezők!!!! :-D
    Láttam a fotót rólad, ahogy a tanfolyamon fújsz, milyen volt?

    VálaszTörlés
  3. Én is azt hittem,míg nem olvastam el,hogy igazi repülőt látok!Fantasztikus vagy,gondolom a megrendelők sem számítottak ilyen profi végeredményre!Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szazala!
    Köszönöm szépen. :-)
    A megrendelő apukájának készült, aki a Malév-nál dolgozik.
    Ő is azt mondta, amikor elvitte, hogy olyan mintha műanyag lenne, de több visszajelzést nem igen kaptam.
    Na de, azért nem annyira tökéletes, de örülök, hogy másoknak ennyire tetszik. :-)

    VálaszTörlés
  5. A tanfolyamot majd leírom részletesen a blogomban, csak mostanában nincs időm semmire. Következő héten lesz a folytatás.
    Sok dolgot megtanulhat az, aki szeretné! Teljesen más lesz airbrush-sal a végeredmény, mint ha a színt begyúrod. Érdemes így dolgozni!
    De gondolom Te megkapod otthon a szakmai oktatást :-)Azért más "telibe fújni" (látod, én is tudok ilyeneket), meg más tortát árnyalni, kontúrozni. Azt egy igazi járműnél nem kell.
    ui: egy képet le is szedettem Krickyvel, annyira sz@rul néztem ki rajta :-))) (nem mintha a többivel meg lennék elégedve, de ez már sajnos nem a fényképező hibája)

    VálaszTörlés
  6. Kapok én oktatást itthon bőven, meg leb.....st is, ha nem jól kezelem a kompresszort, vagy a pisztolyt! :-D
    Nagyon könnyen elsajátítható, csak rengeteg gyakorlás kell.

    VálaszTörlés
  7. Kaptál tőlem egy cseresznyét, nézz be hozzám! :)))

    VálaszTörlés
  8. ...akkor Te már be tudnál segíteni egy kocsi lefújásában is. Férj előkészít, Te meg csak fújsz rá valami tortamintát :-) Egyedi lenne!

    Még mindig nincs beállítva az időd, így csináld:
    Beállítások/Formázás/Időzóna. Itt legördíted, és kiválasztod a "(GMT+01:00) Budapest"-et. Talán így megoldódik itt a bejegyzések időpontja is.

    VálaszTörlés
  9. Köszi M@rti!
    Beállítottam, Csendes Óceánin voltam.....:-D

    VálaszTörlés
  10. Már tegnap is ámultam ezen a repülőn, de ezek szerint annyira ámultam, hogy nem hagytam hozzászólást! Zseniális! Nagyon-nagyon tetszik!
    Hihetetlenül jól megoldottad! Nem mellékesen nagyon jó, hogy a készítés részleteit is leírtad!
    Mivel nagyon szeretem a blogodat, így teljesen egyértelmű volt, hogy neked is tovább adom a díjat, amit kaptam! Részletek a legutóbbi blogbejegyzésemben!

    VálaszTörlés
  11. Ez lenyűgöző, nem csak tortakészítő vagy, de lassan repülőgép-tervező mérnök is lehetsz.
    Nagyon részletes a kidolgozás és a leírásod is. Jól jön az az airbrush. :-)
    A marcipán keverve unidec-kel nem szimpatikus megoldás? Legalábbis köztes lenne. A házi fondant sokkal masszívabb, csak a fehér abból sem fehér, meg az a legkevésbé finom.

    VálaszTörlés
  12. Gabi:
    Örülök, hogy tetszik neked is. :-)
    Benézek a díjért, Úristen nagyon el vagyok maradva, így ne haragudjatok, ha nem veszem át őket időben!
    Mindenesetre, nagyon megtisztel, hogy gondoltok rám!

    Katucikonyha:
    Egy időre elég volt a repülőből, nem hiszem hogy tovább mélyítem a tudásom e téren...:-D :-D
    Marcipánt eddig, csak traganttal kevertem, de nem volt jó, mert nagyon keményítette, gyorsan száradt.
    próbáltam már házi bevonót is, az sem rossz. :-)
    Azt olvastam Kricky-nél, ha nem margarinnal hanem pálmavajjal készíted akkor a házi is hófehér lesz. ;-)

    VálaszTörlés
  13. Hű, most fedeztem fel a blogod, szuper ez a MALÉV gép :)) Vigyázz, nehogy valaki tévedésből jegyet foglaljon rá :D

    VálaszTörlés
  14. Kedves Zsuzsi!

    Látom, elég régi ez a poszt, de azért próbálkozom, hátha kapok választ. :)
    Csodálatosan szép ez a torta, és szeretnék valami hasonlót csinálni a Párom harmincadik szülinapjára. Nem vagyok cukrász, sosem készítettem még formatortát, és bevonattal sem dolgoztam, ezért lenne néhány kérdésem. Előre is köszönök minden segítséget! :)
    Először is, én csak téaztával fogok dolgozni, mivel a tragant elkészítését igen macerásnak tartom (sosem próbálkoztam még vele), és helyem sem lenne hol szárogatni a részeket. Arról nem is beszélve, hogy a Párom. hamar rájönne, miben sántikálok, és oda a meglepetés. Ezzel kapcsolatban csak annyi a kérdésem, hogy csak tésztával és krémmel el lehet-e hasonló formát érni, és hogy mennyire kell majd attól tartanom, hogy eltörik a tészta? Mert ha jól értelmeztem a tragant némi szilárdságot ad a tortának?
    A másik kérdésem a bevonás lenne, sejtem, hogy nagyon macerás lesz, főleg a farok résznél. Egybefüggő masszából lett bevonva, vagy bizonyos részek külön-külön? Hol érdemes kezdenem, elől vagy a farok résznél?
    A bevonáshoz valószínűleg fondant-t fogok készíteni, mert az fehérebb, mit a marcipán. Egy ismerősöm tanácsolta, hogy tegyek hozzá. mandula aromát, akkor hasonló íze lesz, mint a marcipánnak.
    Még egy utolsó kérdés: a bevonat szempontjából vajas vagy tejszínes töltelék jobb?
    Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
    Megihletett ez a torta és nagyon boldog lennéj, ha legalább valami hasonlót össze tudnék hozni! :)
    Üdvözlettel:
    Timi

    VálaszTörlés