2011. június 27., hétfő

Orchidea torta







Marcipán orchidea után, csak egy orchidea torta következhet...:-D
Elterveztem, és olyan egyszerűnek tűnt, és aztán jött a fekete leves...:-S
Az összes levél amit előre legyártottam eltört, amikor a helyükre akartam tenni.
A virágokból is vagy 2 széttört.
Nem tudom, hogy front van, vagy csak egyszerűen én nem voltam most formában.
Összességében tetszett, de sajnos a levelek tövénél látszik, hogy el voltak törve és többször vissza van illesztve.
Azért van olyan hatása mintha maszatos, meg kencés lenne a töve, mert ahogy visszaragasztottam a leveleket (századjára is...:-D),  a ragasztó vagyis a cukor máz nyomot hagyott és kissé rücsis volt, sajnos ez most így sikerült.
Viszont végre kipróbálhattam a forgó tortadekoráló állványt.
A vélemény az hogy eddig megvoltam nélküle, de rájöttem, hogy baromira megkönnyítí ám a munkát, úgyhogy egy nagyon hasznos dolog..
A másik amit kipróbáltam, az az ehető lakk volt. Spray formájában kapható, legalábbis amit én vettem, és a fondant-ra fújva, fényes hatást ad, mint ha lakkozva lenne...:-)
Visszatérve a tortára: habos csokikrém volt benne, rumos meggydarabokkal, és az oviba visszük évvégi ajándéknak.

Piskótája:

 4 tojás
4 ek. porcukor (60 gr)
3 ek. liszt (45 gr)
1 ek. Holland kakaó ( 15 gr)
28 gr jilk paszta

Közepes méretű tepsiben megsütöttem, hogy kb 1,5 cm-es lapot kapjak.
Ebből vágtam ki 11, 10, 9, 8, 7  cm-es köröket.
A megmaradt piskóta jó lesz majd a cserépbe "fakéregnek". :-))

Krém:

3 dl Hulala
2 tábla tejcsoki

Hulalát kemény habbá vertem, és beleforgattam az olvasztott de nem forró tejcsokit.

Megtöltöttem a lapokat, habzsákból nyomtam a kis körökre a krémet, egyszerűbb mint kenegetni.
Majd megkentem kívülről vajkrémmel : 125 gr margarin+1cs vaniliás cukor+1 tábla lehűtött olvasztott tejcsoki. Tök fini volt.
Az összes vajkrémet felvette kívülről, ezt is habzsákkal vittem fel rá csigavonalban, majd elsimítottam.
Ment a hűtőbe pihenni, majd bevontam a cserepet, beleillesztettem az előre elkészített (többször eltört és javított..), szárat levelekkel.
A levelek, a szár és a kaspó is lakkozva volt (étellakkal), nagyon szép hatása volt.
Az étellakkot Desszertmester-nél vettem, fény spray néven van fent.
A fény mindenképpen kellett rá, hiszen az orchidea leveleinek is van egy szép fényes hatása, és hát a kaspó is fényes.
A szára egy része hurkapálca volt, a kanyarulat pedig virágdróttal lett megoldva, amire előre rá kell illeszteni azokat a kiálló kis drótokat ami majd a virágokat tartja.
A virágok is előre le lettek gyártva, hogy száradni tudjanak, sikeresen el is tört belőle vagy kettő.
A végeredmény nem lett rossz és remélem ízlett az óvónéniknek is ;-).

2011. június 16., csütörtök

Marcipán orchidea




Gondoltam kipróbálom marcipánból az orchideát.
Senki ne értsen félre, de elvoltam ájulva, miket lehet készíteni ehető alapanyagokból.
Külön vannak össze "ragasztva" a levelek és utólag van megfestve.
Rátettem a konyhaablakban álló orchideám leveleire és amikor a férjemnek megmutattam el sem hitte hogy ez nem igazi virág.
Teszek fel majd képet a készítésről is.

2011. június 10., péntek

Fondant-tragant formázó eszközök

Ilyen készletem van nekem:

KÉP HAMAROSAN.....

Én ezt ezen az oldalon vásároltam: 4mix
nagyon nagyon kedvezményes áron, 2000.- volt akkor, azóta sajnos nem láttam náluk.
De akár kapható a Sőreginél is: Sőregi
Vagy pl. a Desszert Mester oldalán: Desszertmester
..na persze, meg még gondolom sok tortadekorációs szaküzletben, vagy online áruházban.

Én nagyon meg vagyok elégedve ezzel a készlettel, minden egyes tortadíszítésnél  hasznát veszem, számomra nélkülözhetetlen. :-)

Marcipán...fondant...unidec virágok












Készítek majd képeket arról ahogy pl a kicsi virágok készültek, nagyon érdekesen elkészíthető, ötletesek, és szép virágocskák születnek.
Az első két képen a fehér rózsa volt az első rózsás próbálkozásom, marcipánból készültek.
A kála....hát szegénykén van még mit szépíteni, ő is csak egy próbadarab volt, a kálához egy erősebb, keményebb, gyorsan száradó "anyag" kell, hogy szépen formázható legyen.
Az utolsó képen, a fehér csoki rudas tortáról a "csúcsdísz", minden marcipánból van, kivéve a spirál alakú kis ágakat..:-)

Folyt.köv....

Plasztik csoki-csokigyurma




Hát kipróbáltam....:-)))
Már régóta szemeztem vele, de most kipróbáltam.
Nekem kissé lágy volt a gyurma, át is gyúrtam keményítőn, de elég jól lehetett formázni.
A Cake Boss c. sorozatban láttam, hogy ők szinte minden figurát csoki gyurmából készítenek el, majd azt felöltöztetik (bevonják, fondanttal..)
A rózsán nem az ujjlenyomataim vannak, hanem amin készítettem szilikon lapon, annak a struktúrája..:-)))
Én mostanában a lüszter szerelmese lettem, így ez a csokirózsa is kapott egy "keveset".

2011. június 9., csütörtök

Jilk paszta

A jilk pasztáról sok mindenkinek nincs jó véleménye.
Valóban tartalmaz E anyagokat, de ezzel az erővel ugyan úgy az ételfesték is.
Javítja a piskóták állagát, fagylaltokhoz, krémekhez is használják.
Én egyenlőre csak a piskótához használom, és nem is szándékozom másra.
Legkisebb kiszerelés: 5 kg, én a Békástól vásároltam, 5400.- volt az 5 kg-os vödörrel.
Baromi sokat kell sütni, hogy ez a mennyiség elfogyjon. Nekem nem is szokott elfogyni mire lejár.
Így ha valakit érdekel, kiszeretné próbálni, kimérem és adok el belőle.
Olyan színe van mint egy kifakult zsírnak, nem átlátszó, kissé fényes.
Leírom én egy 3 tojásos laphoz hogy adagolom:

3 tojás
3 kanál (3x15 gr) cukor
3 kanál (3x15 gr) liszt
21 gr jilk paszta
csipet só

Így ahogy van minden mehet bele egybe a keverőtálba, és addig dolgozzuk a masszát amíg a kétszeresére nem "duzzad".
Halvány krémszínű, erős tartású masszát kapunk, amit ha esetleg még egyből nem is tudunk a sütőbe tenni, akkor sem esik össze, még 10 perc után sem.
Sütőpapírral kibélelt, előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig sütünk.
Nem kell tűpróba, sem nyitogatnia  sütőt.
Bekukucskálunk és amikor szép zsemleszínű a teteje, és körben az oldala "elválik" kissé a formától akkor kész is van.
Kiveszem, és pár percig hagyom a formában azért pihenni, majd rácson hűtöm.
Az érdekessége az, hogy ha nem is sikerül egyenletesre simítani a formában, akkor is a hő hatására, úgymond teljesen egyenletesen elterül és úgy sül meg.
Ha napokig csomagolás nélkül áll a pulton, akkor sem szárad ki, könnyű vele dolgozni, szép egyenletes, könnyen vágható.
Persze, hogy a házi piskóta az mégis házi piskóta,  de érdemes kipróbálni ezt is.

Habos tejcsokikrém

Olyan sokszor hallani azt, hogy jaj, én nem szeretem a vajas krémet, ezért meg azért......
Én szoktam készíteni, és ha van egy jó recept akkor az  a vajas krém is lehet igazán finom.
Amit most leírok az habos csokikrém, vagyis felvert tejszín csokival.
Nagyon-nagyon egyszerű, ennél egyszerűbb nem is lehetne, és szerintem igazán ízletes:

Úgy adom meg az arányokat, hogy ez az adag amit leírok egy 26 cm-es piskóta egy szintjére elég:
és ez nem más mint: 3 dl jól behűtött,keményre vert Hulala + 2 tábla tejcsoki.
Ugye, hogy nem bonyolult...:-)))
Felverem kemény habbá a 3 dl hulalát, és belekeverem, jól beforgatom (nem robotgéppel, hanem kézi habverővel!!!), az előtte megolvasztott 2 tábla tejcsokit.
Határozott mozdulatokkal keverjük össze, hogy rendesen elvegyüljön a kettő.
A tejszínben ahogy lehűl a belekevert csoki szép erős, könnyű krémet kapunk, nagyon jó krém, jó a tartása, több emeletes tortába is kiváló.
Ét csokival még nem próbáltam (gondolom erősebb, kakaósabb íze lesz) de szándékomban áll, ha kipróbáltam azt is leírom majd..:-)

Próbáljátok ki bátran, fincsi!

2011. június 8., szerda

Hatalmas "My Little Pony" torta






....Úristen....ennél a tortánál majdnem összeestem mire elkészült.
Leírom a "receptjét is, de előbb egy rövidke történet róla.
Egyik kedves sógorom a sok közül :-))) megkért, hogy a kislánya 3. szülinapjára készítsek neki egy pónis tortát. Először csak olyan sima, formatortára gondoltam, olyan amikor "fekszik" a póni....az a 2 dimenziós ugye...???? :-D
Elkezdtem keresgélni pónis torták után a neten, és egyik sem nyerte el a tetszésemet igazán, mindaddig amíg rá nem találtam erre, vagyis arra amiről ehhez vettem az ötletet.
Csak néztem, néztem  a képet, gondolkodtam, hogy is tudnám ezt megvalósítani, de nem volt ötletem, többek véleményét kikértem, de igazán senki nem tudott ötletet adni, hogy vonhatnám be, vagy hogy állíthatnám össze, hogy egyáltalán állva is maradjon.
Most már sajnálom, hogy nem csináltam a munkafolyamatról képeket, érdemes lett volna.
Először is fogtam egy 2 cm vastag, nagyon erős (tömör fa) falapot.
Kimértem arányosan, hova kerülnek a lábai, berajzoltam egy akkora kört amilyen vastagra szeretném a lábakat, ezeknek a köröknek pontosan kijelöltem a közepét.
Ezeken a pontokon fafúróval lyukat fúrtam, teljesen átfúrtam.
Ezekbe a lyukakba kellett beleállítanom a váz alapját, vagyis a négy fa rudat ami, a rud 1 cm-es vastag átmérőjű volt.
Ki volt számolva, hogy hol találkozik majd a láb a testtel, és hogy milyen magas rudak kellenek.
Szóval a négy előfúrt lyukba belekalapáltam a láb rudait. Olyan stabil volt, hogy ki sem lehetett rángatni belőle..
Nem nagyon tudom érthetően leírni ezért teszek be a vázról képet:


Nem koszos, csak vizes a lap, áttöröltem, hogy megtudjam mutatni a vázat.....:-))
Szóval erre mentek a lábak.
A felső részt csak azután tettem rá,miután mind a 4 lábat megcsináltam, máskülönben nem tudtam volna felhúzni a lábakat a tartórúdra.
Megcsináltam a lábakat, körbevontam vajkrémmel,és.....??????????????...nem fért be a lap a hűtőbe...ááááá :-)))))
Tanakodtunk a férjemmel, azt mondta nem lehet mást, mint fél centit levág a lap végéből, jól betakartuk az előkészített lábakat, és indult a vágás. Hála égnek sikerült :-)
Majd délután rátettem a testet, megformáztam pónisra, bekentem vajkrémmel, ismét be a hűtőbe.
A legnehezebb rész a bevonás volt.
Most már másképp csinálnám, de akkor ott per pillanat nem jutott az eszembe, hogy több részletben is bevonhattam volna, és az Unidecet szépen össze lehet utána simítani, úgy mintha egyben lenne.
Szóval elkezdtem kinyújtani 2,5 kg Unidecet. Nagyon nagy volt, alig bírtamfelelmelni hogy ne sérüljön.
Ezúton is köszönöm anyósom és sógornőm segítségét, hogy tartották bennem a lelket, és ahol tudtak tanácsokkal láttak el. :-)
Ráemeltem a pónira, és ha hiszitek ha nem nem volt rá elég a 2,5 kg unidec, kikellet egészíteni, majd egybeegyengetni, és így gyakorlatilag felvett 3 kg bevonót .
A fejet külön formáltam meg, és külön vontam be, és egy tartó rúd segítségével helyeztem a helyére.
A díszítés másnapra maradt, szemek sminkelése, sörénye, farka.
A sörény és farok részen volt marcipán is, mert volt olyan színem már bekeverve ami kellet, így azt használtam itt is.
Összesen csak a bevonók súlya legalább 5 kg-ot nyomott.
És nem volt vastag a bevonó, annyira vékony volt amennyire csak lehetett, hogy ne kelljen rá még több.
Ehető Csillámmal (vagyis Wiltonos lüszter porral szórtam be),ettől az egész csillámlott, nagyon jó volt.
A végére olyan súlya lett mikor minden rajta volt, hogy indulás előtt fél órával, azt mondtam a páromnak én már nem tudom ezt beemelni a hűtőbe, mert összesek alatta....:-))))
Szerencsére, borús hideg idő volt, így azt a fél órát kint állt a csomagolásban az asztalon.
Az egyik fotón látható hogy méretekben megközelített egy kisebb gyereket, és súlyban a 10 kg-ot is.
Nagyon megdolgoztam ezzel a ponival, de megérte, majd teszek fel képet az ünnepeltről is.

A felhasznált anyagok mennyiségét hamarosan írom.....

Feketeerdő meggytorta


Férjem 30. születésnapjára......
Szegénykém valahogy mindig kimarad...:-)))
Szerettem volna neki is valami extrábbat készíteni, de arra a hétvégére 2 tortát is készítettem, így ezt a fekete erdőt  is csak következő héten kapta meg, bepótlás képpen.
Én személy szerint imádom a meggyes, meggyzselés, és a hasonló gyümölcsös kiegészítésű tortákat.

A következő recept alapján készült:

Piskóta:
3 db 26 cm-es tortalap:
1 db-hoz: 3 toji, 3 ek. víz, 7 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 2 dkg kakaó (Mozart v. Holland!!), 1 tk. olvasztott margarin, 25 gr jilk paszta.

Ha jilk nélkül készül akkor a következőképpen kell csinálni:
- tojások sárgáját a vízzel sűrűre, krémesre keverjük.
-hozzáadjuk a megolvasztott margarint.
-A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben adagoljuk hozzá a porcukrot. 
-ezután óvatosan a tojássárgájás masszához adjuk
-Lisztet és kakaót elvegyítjük, átszitáljuk, és ezt is óvatosan beleforgatjuk a masszába.
-A tésztát, sütőpapírral kibélelt, jól előmelegített sütőben, 180 fokon, kg 10-15 percig sütjük (tűpróba!!)

Meggyzseléhez:
-2 üveg meggy (én nagyon meggyesen szeretem..:-D...)
-3 csapott kanál keményítő
...az egyik üveg meggy levével (kb 3-3,5 dl), készítjük a zselét.
 kevés meggylében elkeverjük csomómentesre a keményítőt, a többi levet feltesszük forrni, amikor felfort, belekeverjük a keményítős levet, és ismét felforraljuk, majd a lecsepegtetett meggyek kb 3/4-ét, belekeverjük, hagyjuk kihűlni, közben többször átkeverjük .A szépeket már előre kiválogatjuk a díszítéshez, azokat félretesszük, ez kb 20 nagyobb szem, de jobb ha több van, nálunk is mire észre vettem el-el csentek belőle....:-D

Habréteg:
-mind a két rétegre 3 dl Hulala ment rá, vagyis 2x3 dl kell a töltéshez, és kívülre díszítéshez kb 2 dl

Összeállítás:
-1 réteg piskóta, rá  a meggyzselé fele, rá a 3 dl tejszín, és ismét piskóta, meggyzselé, hab, és végül piskóta.
-Lehet úgy is készíteni, hogy nem rétegezzük a zselét és habot, hanem a csigaformában rányomjuk, vagyis egy kör hab, utána egy kör zselé, egészen a torta közepéig, majd rá a piskóta és még egyszer...:-)))
...hűűű, remélem nagyjából érthető vagyok.... :-)))))
-Amikor be van töltve, megkenjük oldalt és felül habbal, habrózsákat nyomunk rá, az oldalán habkártyával "átfésüljük", tetejét megszórjuk vagy csokiforgáccsal, vagy reszelékkel, érdemes étcsokival, az gyönyörű fekete, végezetül a meggyszemeket ráhelyezzük.

Szerintem Isteni ennek a tortának az ízvilága.

Hello Kitty torta



Hello Kitty tortát kértek, egy kislány szülinapjára.
Nem igazán rajongok ezért a cicuskáért..:-D..de szívesen elkészítettem nekik.
Valahogy sokan ragaszkodnak, a megszokott, kakaós piskóta csokikrémmel verzióhoz, így hát ez is olyan lett.
Ebben 4 db 26 cm-es piskóta van, és 3 réteg habos csokikrém.
Unideccel lett bevonva, szebben színezhető mint a marcipán, mivel az Unidec fehér, és másképp veszi fel a hozzáadott színezőt, mint pl a tört fehér, kissé már zsemleszínű marcipán.
Egyedül a sárga szalag és a tetején a lap volt marcipánból, mert volt már bekeverve marcipánom, így azt használtam fel ide.
Először úgy terveztem, hogylágyabb Royal Icing-gal készítem el a cicust , méghozzá úgy hogy megrajzolom a fekete kontúrt, hagyom megszáradni, és utána a többi részt kitöltöm a megfelelő színekkel.
Csak addig húztam az időt, hogy nem csináltam végülis meg.
Ezért a minta a tetején úgy készült, hogy kivágtam egy sablont, a sablonból is külön kivágtam, a kezecskét, lábacskát, fejet, stb...
Gyakorlatilag darabokból állítottam össze, miután összeállt,  egy fondant formázó segítségével, összesimítottam, a arabok közötti esetleges réseket.
Amikor ezzel is megvoltam, fekete festékkel kontúroztam és kész is volt.
Tortákról kerestem képeket, hogy nagyjából eltudja dönteni a "megrendelő" milyen jellegűt szeretne.
Ezt a tortát választotta, így ez egy másolat lett...:-))))









Szülinapi csokitorta


Egy ismerősöm kislányának készült, egyszerű csokitortát kértek, amit bevittek az oviba ünnepelni.
Hál'Istennek az óvónőnek ízlett így következő héten készíthettem még egyet..:-)
26 cm-es, kakaós piskóta csokikrémmel töltve.
Kívül és a tetején vajkrémmel megkenve, és az oldalán csokireszelékkel megszórva.
Egyszerű de aranyos volt.

Emeletes fehér csokirudas BRONZÉRMES torta












...igen, engem is megihletett a következő oldal: http://kiprobaltrecik.extra.hu/tortak2.htm
Margit2 oldalán Edit által bemutatott fehércsoki rudas emeletes torta.
Azt el kell mondanom, hogy Edittől nagyon sokat tanultam a tortasuli oldalán.
Sok hasznos tanácsot ad, ezúton is örök hálám neki.
Ez a torta esküvőre is készülhetett volna, de én kineveztem szülinapi tortának, méghozzá, anyósom számára készült.
A csokirudakkal rengeteget dolgoztam, több órát, hogy szépek, egyformák legyenek.
A rózsákat és leveleket itt már (..az elmúlt idők tapasztalatai után...), előre elkészítettem, így csak fel kellett pakolni a tortára.
Ezek a vörös rózsák voltak életem második rózsái, ezek előtt csak egy fehérrel próbálkoztam, úgyhogy itt most nagyon-nagyon örültem, hogy így sikerült..
Az alsó réteg, kakaós piskóta csokikrémmel volt, a középső és a felső picike pedig epres, eperdarabokkal.
Igazán finom volt mind kettő.
Úgy érzem örömet szereztem eme tortával, és ez minden fáradozást megért nekem.
..ja csak ezt valahogy felül kell teljesítenem, ősszel lesz anyukám születésnapja, amire már most tervezek.

Barbie torta


Megpróbálkoztam egy Barbieval...:-))))
Ezt "bemutató darabnak" szántam, és még most is a vitrinben áll.
Előszőr leírom, hogy kellett volna a bemutató darabot készíteni: a "nagyok" polisztirol lapból, körből, kockából, a torta formájától függ milyenből, készítik. Vagyis a polisztirol lapot megformázzák, megkenik ragasztóval, a ragasztó ez esetben, kevés fondant pici vizben feloldva, olyan ragacsosra, és arra simítják rá a fondant..
..na igen így kellett volna nekem is, de ezt az ötletet csak azután láttam, miután már elkészült a tortám....
Helyette: Vizes (olcsó, igénytelen, nem romlandó..hogy is írjam...:-D..) piskótát csináltam, és a legolcsóbb vajjal vontam körbe.
Igen, gondolom most sokan a fejükhöz kaptak, ilyen bénááát...:-D
Mindenből tanul az ember, így a vitrines mintadarabot lassan ki is kell raknom, mert már láttam körülötte zümmögőket is....:-D
Ezeket leszámítva, első Barbie-ként, nem voltam annyira elégedetlen.

Bogyó és Babóca


Egy Bogyó és Babóca tortát már régóta terveztem, Kisfiam miatt is, mivel ez is favorit volt.
Itt is elkövettem azt a hibát, hogy a figurákat frissen készítettem, és nyeklettek-nyaklottak..:-(
Körben kedves virágok és rét hangulat díszítette, elől Bogyó a csigafiú és Babóca a katicakislány háza állt.
Nem maradhatott le a mosolygós napocska sem. :-)
Alsó réteg epres főzött krém volt.
Felső réteg pedig kakaós piskóta csokikrémmel.
Isteni csokikrém volt benne, külön bejegyzésben írom majd le a receptjét.
Ja, és igen, ezzel a tortámmal "próbálkoztam" egy online tortaversenyen, hát inkább kisebb mint nagyobb sikerrel...:-D

2011. június 7., kedd

Toy Story torta







Az áttörés!!!!!!! .....:-)))))
Végre nem családon belül, hanem egy ovis anyuka megrendelésére készíthettem.
Utólag is köszönöm neki, hogy oly sokat bíztatott, hogy komolyabban merjek belevágni a tortázásba, Ezuton is köszönöm neki, és nagy ölelés Szilvinek :-)
Kisfiának 2. születésnapjára készítettem el ezt a tortát.
Jilkes piskóta főzött csokikrémmel.
Maga a torta nem volt bonyolult: betöltöttem, megkentem kívülről, be a hűtőbe pihenni.
Bevontam kékre színezett marcipánnal, amit derelyeszaggatóval steppelt hatásúvá tettem.
Került rá párna, az ünnepelt neve, kicsi csillagok, az ágynemű mintájára és legvégül az ágytámlák.
A támlákat már 3 nappal előtte elkészítettem, kimértem a tortához arányosan, sablont készítettem, kivágtam és szárítani eltettem.
Így is sajnos keletkeztek rajta hajszálrepedések amikor feltettem, de összességében szép lett..:-)
Egy üveg lapon állt, amire vásároltam faerezet mintás bútorfóliát és ráragasztottam a lapra, így elértem azt a hatást, mintha az ágyikó egy parkettás szobában állna.
A figurák műanyagok rajta, kivéve krumplifej úr és az ufó vagy alien...bocsi még nem láttam a mesét :-)))
Azt a  kettőt én készítettem, és csodával határos módon, elég szépre sikeredtek szerintem. :-D
Szilvi amikor másnap délelőtt elvitte nagyon meg volt hatódva, mai gondolom mindenki érzett már hasonlót, szerényen szólva is jól esett. Nagyon örült neki, pedig nem is volt olyan hű de extra torta :-)

És akkor a torta receptje:


PISKÓTA: -4x2 tojásos lap: 
-8 tojás

-8 kanál liszt

-8 kanál porcukor

+ -4 kanál jilk




KRÉM: főzött csokikrém:
-2,5 kocka margarin

-10 tojás sárgája

-8 e.k. Cukor

-pár kanál lefőzött kávé

-10 t.k. Kakaópor




BEVONÓ és díszek:
-krumplifej: 50 gr

-ágytámlák: 250 gr

-takaró: 360 gr

-fehér pléd: 180 gr

-párna: 110 gr

-űrlény: 50 gr

+ -írás: 50 gr

1050 gr marcipán



EGYÉB DÍSZEK: 
-szülinapi tábla

-műanyag figurák: 3500.-

- famintás fólia: 300.-


Trex Express torta






És a kisfiam 4. születésnapja is elérkezett :-)))
Most éppen Trex Express lázban égett, így hát nem volt nehéz kitalálni milyen lesz az idei torta.
Az alsó réteg mogyorós krémmel volt töltve, mogyoró darabokkal.
A felső réteg Habos krém meggyszemekkel ( fekete erdő torta jellegű, de mégse olyan).
Annak ellenére hogy az előző torta amit nővéremnek készítettem, házi fondanttal lett burkolva és nem voltam megelégedve vele, így nem is tudom milyen megfontolásból de ismét készítettem kék színű házi fondant, és azzal szeretettem volna bevonni.
Vagyis be is vontam, de katasztrófa lett, miközben raktam szétszakadt, hiába lehűtöttem, csinálhattam vele akármit, nem akart engedelmeskedni.
És persze se Unidec, se marcipán nem volt itthon.. :-(
Másnap reggelre viszont el kellet készülnöm vele.
Így hát a szörnyű kék házi fondant került a tortára, de olyan egyenetlen megy csúnya volt, hogy ez rányomta az egész tortadíszítésre a hangulatát... :-S
Aznap este fel is adtam, lefeküdtem aludni, idegességemben.
Másnap reggel viszont Roland lepasszolva a maminak, apa és anya pedig ezerrel tortát díszített.
Férjem gyorsan hozott haza 1 kg marcipánt a kiegészítőkhöz, ő készítette el Buddy-t és Shiny-t.
Buddy egy kicsit dagi lett, de Shiny tetszett nekem.
A sínekhez sodortam 2 hosszú marcipán csíkot és körbetekertem a sín alapjaként.
Majd sodortam még, és azokat kisebb csíkokra vágtam, az lett a sínen a deszkázat.
Elkészültek a  vonathoz a vagonok, (sajnos ez is nagyon kapkodva).
Minden kiegészítőt feltettünk, és bár nagyon nem voltam megelégedve, de végre készen voltunk.
Tanulság: Érdemes előre dolgozni, pl a figurákat napokkal előtte elkészíteni, a pálmafák is szebben mutattak volna, ha nem akkor készül, hanem már szépen kiszáradva kerül a tortára..
Sokat bosszankodtam, de az ilyen "balesetekből" nagyon jól lehet tanulni.
Persze az öröm itt sem maradt el, és ez ismét kárpótolt.  :-)

Virágos szülinapi torta




Nővérem születésnapjára készült.
Nem nagyon volt tartása a krémnek, az alsó rétegen, ezért kissé hepe-hupás a bevonó alatt. :-S 
A felső réteg házi fondantból volt, ekkor próbáltam először, de ez a verzió nem vált be, nagyon repedezett lett.
..és a recept:

 1. EMELET:




Piskóta: -3 db piskótalap 23 cm-es:

1 laphoz:

-3 db tojás

-3 kanál liszt

-3 kanál cukor

-21 gr jilk paszta



Krém: -Tejszínes túrókrém 1 adag ( ezen a krémen még változtatni fogok, hogy "erősebb tartása legyen!) 


-25 dkg túró

-4 dl Hulala

-2 dl tej

-100 gr főzés nélküli van. Puding:

-1 citrom leve és héja

-10 dkg cukor:



Bevonó: - Bolti Pillecukor fondant



2. EMELET:



Piskóta: -3 db 16 cm-es piskótalap:

1 laphoz:

-1 db tojás

-1 kanál liszt

-1 kanál cukor

-7 gr jilk paszta



Krém: -Oroszkrém (Finom és egyszerű!!!)


-0,5 csomag főzés nélküli vanilia puding

-2 dl hulala

-mazsola (beáztatjuk rumba)

-rum, vagy rumaroma



Bevonó: -Házi pillecukor fondant





3.DÍSZEK, KELLÉKEK:



-fondant virágok (kicsik, nagyok)

-cukorgyöngy

-1 db csipke torta alátét

-2 db sütőpapír

-szalag

-gombostűk.







Jégkorszak 3!!! torta





Roland 3. születésnapjára készült Jégkorszak torta.
A kép ehető papírra lett nyomtatva, csak előtte rászerkesztettem, hogy "Boldog Születésnapot Roland".
A képet a Szamosnál csináltattuk, elég drága volt, közel 5000.-, ahogy emlékszem.
Előtte még nem használtam ehető papírt tortára (valójában nem is tetszik ez az eljárás, csak kivételes esetekben), viszont ez a fajta nagyon jó minőségű ehető papír volt, vastag, igényes, nagyon éles képpel.
A szokásos jilkes piskóta volt, főzött vanilia krémmel.
Nem írom le a ennek a vanilia krém receptjét mert nekem nagyon nem ízlett.
Kipróbáltam, és rájöttem, többet nem készítem ezt a krémet.
Szóval betöltöttem a lapokat, kívülre is a vanilia krémből került, mivel főzött vajas krém volt, így alkalmas volt a megkenéshez.
Bevontam világoskék marcipánnal, rá került az ehető fotó, és a "díszítések", amit ebben az esetben sem vittem túlzásba, kissé el is lett kapkodva a torta, na de ez még mindig a javában gyakorlós, tanulós időszaknak is betudható.
A lényeg, hogy a kisfiam örült neki nagyon, a torta pedig elfogyott. :-)

Thomas torta









Roland második születésnapi tortája.
Főzött csokikrémes jilkes piskótás torta.
Ez a torta már elég szépen sikerült, és jó nagy is volt.
Marcipánnal volt bevonva.
A fejrész végig csokis keksszel volt kirakva, és a kerekei is, amit utána bevontam.
A képeken látható az "eredeti" is, vagyis amiről az ihletet merítettem.
Utolsó képen látszik a kisfiam lelkesedése, torta helyett kenyeret majszol. :-))))
A főzött csokikrém receptjét majd egy másik bejegyzésben fogom leírni.